top of page

Crni i beli vuk

Stari Čiroki indijanac sedeo je sa svojim unukom pored vatre. Dok je starac punio polako svoju lulu, pričao je svom unuku o životu. U jednom trenutku reče:


"Znaš, mali moj, u nama žive crni i beli vuk i tokom celog našeg života u nama se vodi borba između tog crnog i belog vuka.

Jedan je zao - on je ljutnja, on je zavist, tuga i kajanje, on je arogancija i samosažaljenje, krivica, laž, lažni ponos, superiornost i ego." I onda nastavi: "Drugi je dobar - on je radost i ljubav, sreća, nada mir. On je iskrenost, poniznost, ljubaznost, saosećanje i darežljivost; on je istina, samilost i vera. Borba između njih neprekidno traje - u tebi, u meni u svima nama."



Ova priča ima dva kraja.


U zapadnom, belom svetu priča se završava ovako:


Razmišljajući minut ili dva, dečak upita starca: "I deda, koji vuk će pobediti?" Starac odgovori: "Onaj kojeg više hraniš!"


Međutim kod indijanaca ova priča ima drugačiji kraj, a završava se ovako:

Kada je dečak upitao dedu koji će vuk pobediti, stari indijanac odgovori: "Oba!"


I priča se nastavlja: "Vidiš, ako odlučiš da hraniš samo belog vuka, crni vuk će se kriti i čekati da postanem slab kako bi skočio i dobio pažnju za kojom žudi. Uvek će biti ljut i uvek će se boriti protiv belog vuka.


Ali ako ga prihvatim, biće srećan i beli vuk će biti srećan i svi zajedno ćemo pobediti. Jer i crni vuk ima svoje dobre kvalitete - hrabrost, istrajnost i strateško razmišljanje, ono što mi ponekad treba a beli vuk ne poseduje. Ali beli vuk ima samilost, brigu, snagu i mogućnost da prepozna šta je najbolje za sve. Vidiš dete, belom vuku je neophodan crni vuk. Ako hraniš samo jednog, drugi će biti gladan i nećeš moći da ih kontrolišeš. Da ih hraniš i brineš o oba, znači da će te služiti dobro, i neće učiniti ništa što nije deo nečeg velikog, nečeg dobrog, nečeg životnog. Hrani obojicu i neće biti unutrašnje borbe za tvoju pažnju. A kada nema borbe unutar tebe, to znači da će te nešto dublje voditi da izabereš ispravno u svakoj situaciji."


"Mir, dete moje, je naša misija u životu. Čovek koji poseduje mir, ima sve. Čovek koji je rastrgan borbom unutar sebe, nema ništa. Kako izabereš da upravljaš ovim silama, odrediće tvoj život."



58 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page