top of page

Da li znaš šta želiš?

Nekada davno, kaže indijska legenda, na vrhu Himalaja, među oblacima, živeli su bogovi Šiva i Šakti. Jednog dana Šakti zamoli Šivu da siđu među ljude. Šiva nije bio raspoložen govoreći kako su ljudi teški i nezreli i ne znaju šta žele. Međutim, Šakti se nije dala tako lako odgovoriti. Opet je zamolila Šivu da siđu sa vrha planine među ljude kako bi im pomogli. Reče mu: "Čuješ li, presveti, molitvu upućenu tebi?" Šiva zastade, nagnu glavu i zaista, začu molitvu koja ga doziva: "Om nama šivaja, om nama šivaja ..."





Šiva pozva svog letećeg tigra i krenu sa Šakti među ljude. Dok su leteli niz planinu začuše molitvu. Zaustaviše se i spaziše čoveka, ženu i malog dečaka koji su bili veoma siromašni. Kada su stali ispred njih, čovek, žena i dete se skameniše jer nikada pre ne videše bogove. Šiva im se obrati rečima: "Imate 3 želje, šta mogu da učinim da vam pomognem?" Čovek je i dalje stajao skamenjen. Žena se malo pribrala pa reče "Gospodaru, daj nam brdo hleba!" Nije još ni izustila želju, a brdo hleba se nalazilo ispred njih. Čovek se trže i dreknu na ženu: "Ti glupa ženo - šta uradi?! Ovaj hleb će se ubuđati za par dana i opet ćemo biti gladni! Kad si svinja i treba da budeš svinja!" Ne potraja dugo a žena se pretvori u svinju!

Dete poče da plače i vriši: "Vrati mi moju mamu! Vrati mi moju mamu!" I za nekoliko sekundi, umesto svinje opet se pojavi žena.


Šiva i Šakti skočiše na leđa tigra. Šiva uzdahnu i reče: "Šta sam ti rekao, oni ne znaju šta hoće".


Dok su se spuštali dalje niz planinu ponovo začuše molitvu: "Om nama šivaja, om nama šivaja ..."


Ovaj put ugledaše starog slepog jogina kako sedi, meditira i ponavlja molitvu bogu Šivi. Kada su se zaustavili ispred slepog starca, Šiva ponovi ponudu: "Starče, čuo sam tvoju molitvu. Šta mogu da učinim da ti pomognem?"


Starac se nasmeši i reče: "Ne treba meni puno, gospodaru. Želim samo da vidim svoje praunuke kako jedu iz zlatnog posuđa."


A Vi? Da li vi znate da iskažete svoju želju?

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page