top of page

JEL' ZNAŠ DA DIŠEŠ? (1)

Disanje nam dođe nekako jednostavno – ako imamo sreće, nikad o tome ne moramo da mislimo jer to nam je nešto prirodno što dolazi bez ikakvog truda i razmišljanja.


Ipak, pravilno disanje je veoma važno. Naše disanje i naše zdravlje su toliko povezani da, prema dr Ashley Neese, naši udisaji i izdisaji mogu da imaju uticaja na naše fizičko i mentalno zdravlje.


Dr Neese uči ljude da dišu. Prema najnovijim istraživanjima određena grupa nervnih ćelija u mozgu povezuje disanje sa različitim stanjima našeg uma. Ova istraživanja pokazuju da su drevni mistici i iscelitelji znali da se raznim tehnikama disanja mogu proizvesti različita mentalna stanja.


Odrasli ljudi udišu od 12 do 20 udaha u minuti, udišući kiseonik i izdišući ugljen-dioksid. Oko četvrtinu udahnutog vazduh troši naš mozak. Kiseonik koji udišemo predstavlja prirodnu detoksifikaciju koja pročišćava naš um i telo. Disanjem možemo da regulišemo naš pritisak kao i odgovor na stres.



Narednih dana, podeliću sa vama neke vežbice disanja.


Molim Vas da budete oprezni. Zbog prevelikog stresa koji živimo svakog dana, većina nas diše plitko i ubrzano. Kada sam prvi put pokušala sa pravilnim disanjem, malo je falilo da se ugušim. Pravilno disanje moramo da naučimo ponovo.


Pojedini specijalisti koji rade sa ljudima pod stresom, prvo ih uče pravilnom disanju pre bilo kakve druge intervencije.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page