top of page

Kako naći sreću?

Inspiraciju za ovaj tekst sam našla u broju pretraga na mom sajtu. Ono što su ljudi najviše tražili je „SREĆA“.

Kada ljude pitam šta je za njih sreća – većina ne ume da kaže.

A šta za Vas tačno znači „SREĆA“?


Zavisno od naših baznih vrednosti i naših uverenja, različito poimamo pojam sreće. Za nekoga je to zdravlje, za druge je to porodica, za treće su to uspešna i ostvarena deca, za četvrte je to mir a za pete - uspeh ili velika količina novca. Kao što vidite, ne posmatramo svi sreću na isti način.

Često se žalimo kako nemamo sreće, pa nemamo dobro plaćen posao ili nemamo uređenu kuću kao iz kataloga. Kako nam deca nisu uspešna, nisu dobri učenici, sportisti, muzičari, preduzetnici ... Važno je da se zapitamo - da li je baš to ono što za nas predstavlja sreću ili živimo tuđe poimanje sreće?

Američki san nam nameće poimanje sreće gde smo u obavezi da budemo uspešni, bogati, da imamo veliku kuću sa bazenom i skup auto, da nosimo brendiranu garderobu, da izlazimo na skupa mesta i da, po mogućstvu, ne radimo ništa. Kada postavimo ovako veliko očekivanje ispred sebe, sve manje od toga čini nas nesrećnim.

Velika očekivanja, koja su teško ostvarljiva, bacaju nas u depresiju i u večitu potragu za srećom.

Kada sagledamo svoj život iz ove perspektive, neko je sasvim srećan sa svojim malim, ukusno sređenim, stanom ili sa svojim starim automobilom. Neko ne želi da bude uspešan, dovoljno mu je da ima novca za jedan skladan i miran život. Neke žene su zadovoljne sa tim što su domaćice i ne treba im uspešna karijera. Kada ovakve stvari spoznamo, shvatimo da živimo tuđe vrednosti onda više nije potrebno da doživljavamo sebe kao neuspešne i padamo u depresiju jer ne ispunjavamo tuđe kriterijume sreće.



A sreća? Ako se okrenemo oko sebe, spazićemo da je tu. I sreća i nesreća ... obe su po jedno lice istog novčića. Kada dobro razmislimo, ni sreća ni nesreća ne traju večno. Svaki put kada smo bili izuzetno srećni desila se neka situacija zbog koje smo bili nesrećni. Kad god bismo bili nesrećni, desilo bi se nešto zbog čega bismo bili srećni. Smisao života je održavati sreću i nesreću u ravnoteži. Često sebe okarakterišemo kao baksuze ili nesrećne osobe zato što ne primećujemo trenutke sreće koji se pojavljuju kao iskrice.

Tuga, bes, ljutnja, mržnja su izuzetno jake destruktivne emocije koje angažuju mnoge naše telesne sisteme pa nam se čini da nesreća duže traje. U stvari, samo je naša emotivna reakcija mnogo snažnija.


A sreća nas opušta – ljubav, mir, zadovoljstvo ... po intenzitetu imaju emotivno slabije reakcije zato imamo osećaj da kraće traju i da imamo malo sreće.

Ako ipak, posle svega, i dalje mislite da ste nesrećna osoba, razmislite – šta bi trebalo da se desi ovog trenutka da biste bili srećni? Šta Vi možete da uradite povodom toga? Da li je to ono što zaista želite? Kada bi se to ovog trenutka desilo – kako biste znali da ste srećni i koliko dugo bi trajala ta sreća?

Onog momenta kada spoznate da smo svi podjednako i srećni i nesrećni, da je mnogo toga samo naša emotivna reakcija i da menjanjem naših očekivanja od nas samih i od okoline, možemo živeti mnogo srećniji i ispunjeniji život.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page