top of page

Piko piko disanje

Havajski indijanci, kahune, često govore o belom čoveku kao čoveku bez daha. Savremeni, beli čovek je, zbog brzog načina života i preteranog stresa - zaboravio da diše. Mnogo puta, kada smo uznemireni ili zabrinuti, disanje nam postaje plitko i ubrzano. Većina u tom trenutku ne može trezveno i racionalno da razmišlja i opuštanje nam mnogo sporije ide.


Takođe, mi smo narod opsednut ravnim stomacima. Ali, naši zgrčeni i čvrsti stomačni mišići sprečavaju akciju dijafragme, kojoj je neophodno da se lagano kreće u cilju ravnomernog i pravilnog disanja.


Pre nego što započnu sa molitvom ili plemenskim ritualima, havajski indijanci pristupaju jedinstvenom načinu disanja – Piko Piko disanje.


Za havajske indijance “PIKO” znači centar – pupak svega. Tako i Piko-piko disanje, predstavlja disanje između dva centra. Jedan centar se nalazi na vrhu naše glave (krunska ili temena čakra), a drugi centar je naš pupak (pupčana čakra) tj. dva prsta ispod pupka.


Interesantno je primetiti da i kineska tradicionalna medicina opisuje ove dve tačke – krunsku čakru kao akupunkturnu tačku Bai Hui i pupčanu čakru kao akupunkturnu tačku Qi Hai.


Piko piko disanje nam omogućava disanje celim telom koje nam obezbeđuje stvaranje “kugle” energije koja putuje našim telom i pomaže nam da se spojimo sa prirodom oko nas i sa celim kosmosom.



Probajte sami:

  1. Stanite ili sedite opušteno, neka se vaše ruke opušteno spuštaju niz telo ili opušteno leže u vašem krilu, ako sedite. Vodite računa da vam ni ruke ni noge ne budu prekršteni.

  2. Neka vaša stopala u potpunosti dodiruju pod ispod vas. Osetite čvrstinu poda pod sobom.

  3. Lagano dišite.

  4. Usmerite pažnju na tačku na vašem temenu, pa sa vašim unutrašnjim okom, usmerite pažnju na tačku na vašem stomaku (dva prsta ispod pupka). Ponovite nekoliko puta.

  5. Sada, osetite kako postajete sve lakši i kako lebdite, leteći u kosmos. Iako se nalazite u kosmosu, imate sasvim dovoljno vazduha za disanje, sve je lagano i prijatno.

  6. Iz daljine primećujte kako ka vama leti zrak svetlosti, čiste živototvorne energije.

  7. Svojim unutrašnjim okom vidite kako se iz vaše temene tačke stvara levak koji upija tu svetlost i energiju. Osetite kako kroz teme udišete tu svetlost i energiju i osetite kako ona prolazi kroz vaše telo, spirajući sve ono štetno, bolesno i toksično u vašem telu i izbacije napolje kroz pupčanu čakru iz koje izlazi jedna cev, spojena sa zemljom.

  8. Izbacite sve to toksično i bolesno iz sebe i predajte to majčici Zemlji, ona će znati šta će sa tim.

  9. Ponovite ovaj proces nekoliko puta dok ne osetite da kroz vaše telo struji samo čista energija.

  10. Sada se malo poigrajte.

  11. Raširite ruke, osetite kako ta energija zrači iz vas. Posegnite još dalje vašim rukama u prostor, osećajući kako se spajate sa prirodom.

  12. Zamislite kako udišete budućnost iz kosmosa, izdahnite svoju prošlost kroz vaša stopala i predajte sve ono tužno i bolno majčici Zemlji. Ponovite.

  13. Radite ovu vežbu nekoliko dana i primetićete kako se osećate opuštenije i smirenije.

  14. Ako je moguće, radite ovu vežbu negde u prirodi.

SREĆNO!

55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page